Mijn laatste bericht op de site - Reisverslag uit Joure, Nederland van Pjirkje Mink - WaarBenJij.nu Mijn laatste bericht op de site - Reisverslag uit Joure, Nederland van Pjirkje Mink - WaarBenJij.nu

Mijn laatste bericht op de site

Door: Pjirkje

Blijf op de hoogte en volg Pjirkje

30 December 2007 | Nederland, Joure

Hallo!!

Zoals bijna iedereen wel weet ben ik na 5 maanden Zuid Afrika weer terug in Nederland.
Na nog een superleuke vakantie samen met Lysanne en Leonie te hebben gevierd in Johannesburg was het vorige week donderdag zover om Zuid Afrika te verlaten.
Na een paar uurtjes vertraging, maar verder wel een goede vlucht ben ik vrijdag 21 december rond half 2 aangekomen op schiphol. Hier stonden mijn vader en zusje mij al op te wachten, samen met Lysanne haar ouders, broertje en Jelmer.
Het was heel erg gek om zomaar weer op de Nederlandse bodem te staan, en het voelde alsof ik nooit weg was geweest. En wat was het koud…… lagen we donderdag nog in de zomerkleren te zonnen, in Nederland was het -3 graden!!
Thuis aangekomen hing de vlag uit, en hing er een prachtige poster bij ons op het raam (zie foto) Een heel erg leuk welkom, en ’s avonds had Grietje als verrassing vrienden en familie uitgenodigd… dit was ook erg gezellig!!
Nu ben ik dus alweer een dikke week thuis. Ik vind het erg leuk om al mijn vrienden en familie weer te zien, en gezellig bij te kletsen. Toch heb ik stiekem wel heimwee naar Zuid Afrika en zou ik zo wel weer terug willen!

Wat hebben we uitgespookt tijdens onze vakantie in Johannessburg??
Zaterdag 15 juli was het echt tijd om afscheid te nemen van de campus in Port Alfred want wij zouden die dag vertrekken naar Johannesburg. Met nog een paar studenten zouden we om 7 uur ’s ochtend naar het vliegveld worden gebracht. Bijna iedereen die nog op de campus zou blijven stond omstreeks half 7 al klaar om afscheid te nemen. Ik moet eerlijk zeggen dat er heel wat traantjes zijn gevallen...
Om half 11 vloog ik samen met Lysanne en Leonie richting Johannesburg. Hier aangekomen gingen we gelijk door naar de budget waar we een auto hadden gehuurd.
Gelijk bleek al dat de auto die we hadden gehuurd veel te klein was voor onze bagage, dus werd het een maatje groter. Toen we het meneertje achter de balie vroegen om een routebeschrijving naar onze backpackers bleek al snel dat Johannesburg een hele grote stad was. Toen vroeg hij of het misschien een idee was om een tomtom mee te nemen, want die hadden ze ook wel…Nou, na niet lang nadenken hebben we hier maar mee ingestemd en hier waren we achteraf heel erg blij mee! (Zelfs met tomtom nog verdwaald, hoe had dat ooit zonder gemoeten?)
Eenmaal bij de backpackers aangekomen werden we naar onze kamer gebracht. We mochten kiezen of we met z’n drieen in een kleine kamer wilden, of dat we een extra kamer erbij wilden waar iemand in kon slapen. Dat was praktisch gezien wel beter geweest, maar dat is natuurlijk niet gezellig dus wij gingen mooi met z’n drieen op de kamer.
’s Middags hebben we lekker in het zonnetje gezeten, en ‘s avonds zijn we uit eten geweest.
De volgende dag zijn we naar SunCity geweest, dit was volgens de reisboekjes iets wat we niet mochten missen. Sun City wordt omschreven als een groot amusumentenpark met een casino, mooie hotels en een groot zwembad. We gingen al vroeg weg in de auto omdat het 2.5 uur rijden was. Aangekomen in Sun City bleek de “sun” helaas niet zo te schijnen en vielen de eerste regendruppeltjes. Met een treintje gingen we naar het park om eerst maar een beetje rond te kijken. Het park viel ons een beetje tegen, en dat kwam natuurlijk ook door het weer. We hebben wat rondgeslenterd, gegeten en een paar winkeltjes bezocht. Opeens viel ons oog op de Palace-tour. Hierbij kregen we een rondleiding door een heel groot en duur hotel. Het was een prachtig hotel met honderden kamers die niet te betalen waren!!
Toen de tour afgelopen was zijn we nog naar een krokodillenverblijf geweest, en dit was erg leuk, vooral toen we nog een live-voedershow hebben gezien.
Maandag stond er een citytour door Johannesburg op de planning. We hadden iets geboekt via een folder en we zouden tussen 8 uur en half 9 in de ochtend worden opgehaald. Om kwart voor 9 vonden we het wel eens tijd om een belletje te plegen en te vragen wanneer we nou werden opgehaald. Er werd ons verteld dat de gids onderweg was, en het zou niet lang meer duren. Omstreeks 9 uur werden we opgehaald. Wij gingen uit van een grote bus waar nog allemaal andere mensen in zouden zitten, maar het bleek een klein busje te zijn waar wij dan met z’n 3en in zouden samen met nog 2 mensen. Alleen onze gids wist niet zo goed waar hij die mensen op moest halen. Na bijna 2 uur rond te hebben gereden en bij tien verschillende bezinepompen te hebben gestopt om te vragen of iemand wist waar we heen moesten gaf de gids het op…. Hij zou alleen ons de tour gaan geven. Ik werd snel wakker gemaakt, want ik had ondertussen maar een dutje gedaan. We zijn onze tour begonnen bij een gevangenis waar veel onschuldige mensen vast hebben gezeten. Daarna zijn we naar een heel hoog gebouw (ben de naam even kwijt? ) geweest met een prachtig uitzicht over Johannesburg. Verder zijn we nog door een township geweest, over de Nelson Mandela bridge gereden en hebben we nog wat stoppunten gehad bij belangrijke bezienswaardigheden.Al met al was het een geslaagde middag waar we veel hebben gezien van de stad.
’s Avonds waren we uitgenodigd bij Louis, een medestudent van de campus die in Johannesburg woont. Hij had voor ons een braai georganiseerd, en dit was erg geslaagd!
De volgende dag stond er een game drive op het programma. We hebben natuurlijk al heel veel dieren gezien, maar omdat het ons laatste weekje in Afrika was dachten we: nu kan het nog! Het park, genaamd Pilanusberg lag bij SunCity (daar waar we zondag heen waren), dus dat betekende weer 2.5 uur rijden.
Aangekomen in het park bleek het supermooi weer te zijn, dus we zijn eerst nog even en tijdje aan het zonnen geweest op een parkeerterrein. Toen het zonnetje weer achter de wolken ging schuilen zijn we de auto ingestapt en door het park getoerd. Het duurde eerst een hele poos voordat we iets zagen, maar uiteindelijk hebben we nog heel veel dieren gezien: baboon’s, zebra’s, giraffen, hippo’s, impala’s, kudu’s, herten en zwijnen.
‘s Avonds zijn we natuurlijk weer lekker uit eten geweest en daarna naar de film: The Bee Movie.
Woensdag hadden we ook weer een strak programma: we gingen ’s morgens als eerste naar het apartheidsmuseum. In dit museum hebben we heel veel indrukwekkende dingen gezien en gehoord. Helaas mochten we hier niet foto’s maken.
Na ons bezoek aan het apartheidsmuseum zijn we naar een pretpark geweest wat zich bevond naast het apartheidsmuseum. We hebben hier een hele gezellige middag gehad en zijn in verschillende attracties geweest. Op een gegeven moment zagen Leonie en ik nog een hele gave achtbaan, maar daar stond zo’n grote rij dat die er helaas niet meer van gekomen is.
Eigenlijk hadden we ook veel te weinig tijd voor het park, want we moesten weer op tijd terug zijn voor onze avondactiviteit: De Lion King Musical. Aangekomen bij de backpackers hebben we ons snel verkleed en toen zijn we gelijk doorgegaan naar het MonteCasino waar de Lion King draait. We hebben eerst even wat gegeten voordat de voorstelling begon. Leonie en Lysanne hadden de musical in Nederland al eens gezien, maar voor mij was dit de eerste keer. Ik moet zeggen dat ik het helemaal geweldig vond, net als Lysanne en Leonie. Ik heb echt genoten, en ik heb heel wat kippevelmomentjes gehad.
Na de musical hebben we nog even lekker een coctail gedronken en gezellig gekletst.
De volgende dag moesten we onze koffers pakken en de kamer opruimen. We zijn nog even naar een markt geweest voor de laatste souvenirs en toen richting het vliegveld.
Hier hebben we de auto gedropt, ons ingecheckt en daarna nog even geslenterd over het vliegveld.
Ook werden we herenigd met 8 andere studenten die tegelijk met ons terug zouden vliegen naar Nederland, dit was erg gezellig. Met elkaar hebben we nog even wat gegeten en gedronken. Rond een uur of half 10 was het tijd om in het vliegtuig te stappen en zat ons avontuur in Afrika er echt op……

Zoals jullie wel uit mijn verhalen op kunnen merken heb ik een geweldige tijd gehad in Afrika.
Ik heb zoveel dingen meegemaakt, gezien en geleerd.. ik zal het nooit meer vergeten!!!!
Ook het leven op de campus, de geweldige medestudenten die ik heb leren kennen en de gezelligheid die we met elkaar hebben gehad… ik zal het missen!
In het speciaal wil ik nog even terugkomen op Lysanne. Ik ben heel erg blij dat ik samen met haar de kans heb gekregen om naar Afrika toe te gaan. We zijn 5 maanden onafscheidelijk geweest en hebben samen heel veel lol gehad!! Het is nu ook echt afkicken…
Gelukkig wonen we vlak bij elkaar, dus we zullen nog vaak bij elkaar komen om herinneringen van de fantastische tijd op te halen! Lys… bedankt, ik heb genoten!!!
Natuurlijk wil ik jullie ook allemaal bedanken voor het volgen van mijn verhalen op deze site, en voor de leuke reacties die werden achter gelaten.

Ik zie jullie allemaal snel weer,
Liefs en een dikke tut Pjirk

• 30 December 2007 - 20:21

Marije:

He Pjirk!
    Zo even als eerste een reactie plaatsen! Ik heb je verhalen altijd met heel veel verhalen gelezen en ik heb al even met jantine en sytske afgesproken dat wij jullie traditie voort gaan zetten! Ook wij gaan er een geweldige tijd van maken en zullen ervoor zorgen dat ze die mensen uit Friesland 2007/2008 niet zo snel zullen vergeten ;)
    Heel veel succes met je Lio straks, en we spreken snel even af voor foto's kijken!
    Marije

• 30 December 2007 - 23:27

Lysanne:

Lieve, lieve Pjirk,
    jij ook bedankt voor de fantastische tijd!! Zonder jou was het zeker niet hetzelfde geweest. Ik zal het nooit vergeten, en hoop dat we nog heel erg vaak samen herinneringen op gaan halen (en ps-repen eten en meloen thee drinken natuurlijk ;-)
    Ik heb maar 1 woord om ons avontuur te beschrijven: SUPER ;) haha, dan weet jij wel genoeg.
    Veel liefs en een dikke tut Lys

• 30 December 2007 - 23:41

Woodwork TjeBo:

Liefste shewont!!! (dat ben je nog steeds een btje namelijk ;)) Dan ook mijn laatste krabbel op je site dan maar... :( Ook ik zal jullie avontuur in Afrika noooooooit vergeten. En natuurlijk ons eigen avontuur daar!! Wat wiene we mooi fut net?! Het was in ieder geval mijn gaafste vakantie ooit! Weet ook zeker dat ik nog een keer naar Afrika ga, dus dan geane jo maar mooi mei... Voor nu: een dikke tut op e snuut. (bijna de laatste van 2007!)

TjeBo (k)

• 31 December 2007 - 11:11

Jean:

Hey leave meid!

Ik foen 't super om dyn verhalen te lezen op de site, elke keer wer vol bewondering!;-) Maar bin erg blij dasto wer thus bist..erg gezellig!Joen meitsje we dr ek wer een mooie feestje fan!

Hele dikke tut

• 31 December 2007 - 18:16

Femke:

Heeey pjirk!
    Kheb je verhalen elke x gelezen en je hebt t idd super gehad volgens mij:)! Maar dan is het ook wel weer fijn om lekker thuis te zijn... Ik spreek je snel wel weer eens, en waarschijnlijk tot vanavond in de evenementenhal:P!
    Liefs Femke

• 01 Januari 2008 - 13:37

Hennie:

Welkom terug op nederlandse bodem en wie weet tot snel op de chn. Ik ben benieuwd naar je verhalen.
    Tot gauw???

• 03 Januari 2008 - 08:20

Titia:

Hey leave Pjirk!
    Een super afsluitend verhaal, ik heb weer genoten zoals alle andere verhalen! Ik heb al vele verhalen in het echt de afgelopen weken gehoord.. en ik kan nu zeker begrijpen dat je weer terug wilt!Eerst nog maar even genieten in Nederland, want ik ben erg blij dat je er weer bent!!En je weet maar nooit.. voordat je het weet zit je weer in Afrika:D! Tot snel.. Liefs en een dikke tut Titia

• 04 Januari 2008 - 09:26

Gerdien:

heej PJ!

alweer een heel leuk verhaal, en een mooie afsluiter. ik kijk uit naar vanmiddag, gezellig met z'n allen ouderwets kletsen!!

liefs,

gerdien

• 04 Januari 2008 - 20:19

Rein:

Hee pop!!
    Ik heb het verhaal in 2x gelezen want wilde goed de tijd nemen om je laatste avontuur te lezen! Ik heb erg genoten van al je leuke verhalen en belevenissen! Ik hoop dat je nu een beetje gewend bent aan Nederland! Heel veel succes met je scriptie want daar moet natuurlijk ook nog aan gewerkt worden!
    Liefs reinou

• 06 Januari 2008 - 15:02

Jildou:

Super pjirk! Echt geweldig wat je allemaal hebt beleefd en wat een mooie herinnering! Ik ben heel benieuwd of er een volgend avontuur aankomt, één ding is zeker; dit vergeet je nooit weer!! Dikke kus Jildou

• 07 Januari 2008 - 10:04

Leo:

Ey lieve pjirk,
    Wat een mooie welkomsfoto had jij!! Kon je direct weer terug denken aan het geweldige Zuid/Afrika!
    Heb een super tijd met je gehad en hoop dat we snel weer een keer afspreken in het altijd koude Nederland!
    kus en liefs leo

• 07 Januari 2008 - 20:48

Belle :

He Pjirkje,

Vet cool dat je zoveel hebt gezien en hebt meegemaakt, veel ervaringen hebt opgedaan en mooie herinneringen aan je reis hebt overgehouden.
    Ook fijn om te lezen dat je weer terug bent in Nederland. Misschien kunnen we wel weer eens afspreken in Sneek, Leeuwarden of Joure.

Groetjes van Belle.

• 08 Januari 2008 - 20:28

AleidA:

He Pjirkje..wij zijn ook blij dat jullie Afrika avontuur ZOOO fijn was en dat je er altijd was voor Lys..maar ook blij dat jullie weer thuis zijn..want .. OERAL THUS.. MAR THUS IT BEST!!

Tot gauw xx AleidA xx

• 14 Januari 2008 - 09:38

Lien:

Lieve Pjirk!

Wat een mooi slot!! Heb jullie de laatste week wel gemist, ookal heb ik natuurlijk ook 3 SUPER weken gehad! Ik wil je nogmaals bedanken voor de geweldige tijd samen in Zuid-Afrika!! Ik zal het nooit vergeten en zal het allemaal erg gaan missen, wat hebben we een lol gehad! Tot heeeeeel snel!!

Dikke liefs x Lien

• 15 Februari 2008 - 13:51

Yde Kuipers:

hallo! ik heb een vraagje, en dit is de enige manier waarop ik je kan bereiken.
    omdat ik volgend jaar (hopelijk) in jouw voetsporen ga treden (op stage als pabostudent naar zuid afrika, port alfred) wil ik je vragen of ik jou sollicitatie brief als voorbeeld mag gebruiken. je had het al aangeboden bij de ''voorlichting'' op deze minor.

groeten,

yde kuipers pabo 3.3